Előadók

Első nap

Első nap / Második nap

Balog Márton - PROHARDVER Kft., ügyvezető, lapigazgató

Tanulmányait a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen végezte, korábban 3 évet töltött az Egyesül Államokban. 2002-ben három társával megalapította a PROHARDVER Informatikai Kft.-t, amely pár éven belül az egyik vezető online IT szakkiadó céggé nőtte ki magát (kiadványok: PROHARDVER!, IT.news, Mobilarena, Logout). Az első években sales, fejlesztői és lapigazgatói területeken is dolgozott, mára a cég vezetését látja el.

Barczi Imre - Blog.hu

Barczi Imre

Tanulmányait a BME első Informatika évfolyamán végezte, csoporttársaival még diploma előtt, 1989-ben megalapította első vállalkozását, az eleinte televíziós műsorok adástámogatására szakosodott Pixel Kft-t. Részt vett az első magyar multimédiás cd-rom (Politika) munkálataiban, illetve 1993-ban társalapítója, majd szerkesztője volt az IDG gondozásában megjelenő ABCD magazinnak. 1995-98 között az Internettó szerkesztője, 1999-től az induló origó portálszerkesztője. 2000-2001 között az Index fejlesztési igazgatójaként, 2002-2005 között egy kisebb fejlesztőcég vezetőjeként dolgozik. 2001-től blogol, váltott műfajokban, az egoblogtól a műkedvelőn (muzak) át a techblogokig (sztahanvov, vista, sasszem). 2005-től a blog.hu fejlesztésével foglalkozik, jelenleg az Index közösségi szolgáltatásainak tanácsadója.

Bártházi András - Netvibes.com, Wish Internet Consulting

Bártházi András

2001-ben végzett mérnökként és mérnöktanárként. Számos portál, webalkalmazás létrehozásában és megújításában vett részt. A Wish Internet Consulting élén az egyik üttörője a hazai Web 2.0 filozófiájú fejlesztéseknek. A cégvezetés mellett a Netvibes.com tanácsadója, az NJSZT-WFSZ titkára. Nevéhez számos weblap fűződik, így többek között a Web 2.0-t főként felhasználói szemmel monitorozó Webizen.hu, a webfejlesztéssel foglalkozó szakmai portál, a Weblabor.hu, az egyik népszerű fejlesztői keretrendszer magyar honlapja, a Drupal.hu, a legtöbb magyar nyelvű blogot ismerő kereső, a Miner.hu, és egyéb további oldalak is, mint a Firefox.hu, RubyOnRails.hu, vagy a Wiirsli.blog.hu.

Dr. Bögel György - Debreceni Egyetem docense

Bőgel György

A CEU Business School tanári karának tagja, a Debreceni Egyetem docense. Szakterülete a vállalatvezetés és -szervezés, újabban leginkább az informatikai és a távközlési ipar vállalatai érdeklik, valamint az információs technológia fejlődésének hatása a gazdaság intézményeire és az emberekre. Rendszeresen publikál, eddig öt könyve és mintegy száz szakcikke jelent meg. Blogja a KFKI honlapján ( www.kfki.com ) található.

Bőle György – buzz.hu, HWSW lapigazgató

Bőle György

A HWSW alapítója és lapigazgatója. 1999-ben, egyetemi évei alatt harmadmagával indította el az akkor még inkább hardveres lapot. 2001-ben kezdődött a lap tartalmi eltolódása, s lett a HWSW olyan, mint napjainkban, alapvetően IT-tematikájú. Mára a HWSW Magyarország vezető informatikai-gazdasági kiadványa. A kiadó 2006-ban kezdte diverzifikálni tartalmát, mely a Gamekapocs.hu kiadvány akvizíciójával kezdődött, s az első hazai informatikai közösségi site, a Buzz! indításával folytatódott.

Dobó Mátyás - Blogter kft. tartalmi vezető

Dobó Mátyás

Meghívott előadó a PPKE-BTK Kommunikáció Intézetében, több hazai "web kettes" szolgáltatás, kifejlesztésében és üzemeltetésében vett részt, például a blogter.hu blogszolgáltató, vagy a videobomb.hu videó megosztó és a linkter közösségi híroldal. Szakmai blogját a doransky.hu alatt írja.

Ferenczi István - lmv.hu

Ferenczi István

Tanulmányait az ELTE Angol szakán végezte, gyakorló angoltanár. 2000 óta számos civil szervezet önkénteseként vagy alkalmazottjaként tevékenykedett: a Szivárvány Misszió Alapítványnál a meleg és leszbikus fesztiválok szervezőjeként, a Zöld Fiatalok Egyesületnél alapítóként és társelnökként, a Tudatos Vásárlók Egyesületénél oktatási programvezetőként. Legutóbb a Zöld Pók Alapítvány által gondozott portál-projekt koordinátoraként a Lehet Más a Világ! közösségi portál - lmv.hu - létrehozásában vett részt, valamint a Mobilitás megbízásából a Kompasz emberi jogi nevelési portál tartalomfejlesztésén dolgozik.

Fülöp Tamás - TV2, üzletfejlesztési és digitális média osztályvezető

Fülöp Tamás

A TV2 2003-ban hozta létre Üzlefejlesztési Osztályát, melynek a kezdetek óta Fülöp Tamás az igazgatója. Ebben a minőségében a szponzorációs, a TV shop, a royalty és az eseménymarketing üzletágakkal kapcsolatos értékesítési tevékenységért felel. Az Üzletfejlesztési Osztály igazgatójának munkája 2006-ban egy új területtel, a Digitális Médiával bővült. Ez az üzletág a technológiai fejlődés, a digitalizáció nyújtotta lehetőségeket – az internetet, a telco alkalmazásokat, a teletextet – egyesíti a TV2 egyéb integrált kommunikációs megoldásaival, létrehozva így egy minden korábbinál hatékonyabb médiamixet. Fülöp Tamás jó néhány éves tapasztalattal rendelkezik a tévés piacon, hiszen korábban a Viva Televíziónál volt kereskedelmi igazgató, illetve az RTL Klubnál dolgozott szponzorációs menedzserként. Vezető ismereteit a Pécsi Tudományegyetem személyügyi szervező karán alapozta meg, ezt követően a Budapesti Gazdasági Főiskola, Külkereskedelmi Főiskolai karán szerzett marketing-szakközgazdász végzettséget.

Hamvas Bálint - MEC Interaction, interaktív vezető

Hamvas Bálint

Tanulmányait az Pázmány Péter Katolikus Egyetem angol-kommunikáció szakán végezte. A nagy reményekkel indult a Globopolis.com-nál dolgozott webmarketinges szakértőként 2000-ben, ám a cég a dotcom-lufi kipukkanásakor viharos gyorsasággal megszűnt. Egy Kirowskinál eltöltött rövid kitérő után, 2001 szeptemberében csatlakozott a Mediaedge:cia (akkor még The Media Edge) médiaügynökséghez és részt vett az induló The Digital Edge online médiatervező-vásárló divízió létrehozásában, amelynek 2003 nyara óta a vezetője. A 2006 januárjában a nemzetközi irányoknak megfelelően életre hívott MEC Interaction interaktív divízió létrejöttekor a meglévő hagyományos kompetenciák mellé beillesztette többek között a mobil- és keresőmarketinget.

Hanák Dávid - MTA SZTAKI, kutatómérnök, Wikipédia adminsztrátor

Hanák Dávid

2001-ben szerzett diplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen műszaki informatika szakon. 2001 óta ugyanezen intézménynél doktori tanulmányait végzi. 2003 és 2005 között az Amerikai Egyesült Államokban, a Nashville-ben található Vanderbilt Egyetemen dolgzott kutatómérnökként, ahol több, DARPA által támogatott kutatási projektben vett részt. 2006 óta az MTA SZTAKI keretein belül működő kutatócsoport tagjaként dolgozik, ahol a számítógép és a felhasználó interakciójának alternatív lehetőségeit kutatják. A magyar Wikipédiában 2004 szeptembere óta szerkeszt, 2005 nyara óta adminisztrátorként vesz részt a közösség munkájában.

Jóföldi Endre - K-Prog, PolyMeta fejlesztési vezető

Jóföldi Endre

2001 óta dolgozik a ToxSeek metakereső fejlesztésén, ami az amerikai National Library of Medicine felkérésére indult kutatási projekt. Az ebből kinövő PolyMeta rendszert ma már számos helyen alkalmazzák (dokim.hu, orvosoknak.hu, Magyar Tudományos Akadémia Kutatásszervezési Intézet, Debreceni Egyetem Könyvtára). Szakterülete a dinamikus tartalomjegyzék készítés és a keresés nyelvi támogatása. Tanulmányait a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán végezte mint műszaki informatikus és műszaki tanár.

Kerese István - Fejlesztési platform üzletág igazgató, Microsoft Magyarország

Kerese István

1985-ben szerzett villamosmérnöki diplomát a Műegyetemen, majd tanársegédként a BME Műszer és Méréstechnika tanszékén maradt, ahol szoftveres témákat oktatott, külső megrendelésű projekteken dolgozott, s informatikai doktori címet szerzett. 1993-tól előbb a Hewlett Packard, majd a Sun Microsystems magyarországi képviseleteinél dolgozott kereskedelmi pozíciókban. 1999-től a biometriai területen működő Guardware Systems ügyvezető igazgatója. 2003-tól a Microsoft Magyarország fejlesztési platform üzletágának igazgatója, az általa vezetett részleg feladata biztosítani a cég hosszú távú piaci sikerességéhez kulcsfontosságú platformtechnológiák piaci megismertetését, elfogadtatását és bevezetését.

Lippai Gergő - szabad szoftver szakértő, Critical Mass gépház

Lippai Gergely

2000 óta az AES Cargo cégcsoport munkatársa, jelenleg globális informatikai vezetője, számos független informatikai projekt résztvevője. 2002-ben részt vett a Miniszterelnöki Hivatal számára készített első (és máig egyetlen) szabad szoftver megvalósíthatósági tanulmány elkészítésében. Üzleti tevékenysége mellett kötelességének érzi, hogy segítse a lakóhelyét jobbító civil kezdeményezéseket.

Máth András - Ringier Kiadó Kft, kutatási igazgató

Máth András

Az ELTE szociológus diplomájának megszerzése után (1996) a GfK Hungária Piackutató Intézetben kezdte pályafutását. 1996-2000 között a médiakutatásokért felelős, amit az internet fejlődésével kiegészítettek az online médiapiacról készített kutatások. 2000-ben alapító ügyvezetője a NetSurvey Internetkutató vállalkozásnak, ahonnan 2001 szeptemberében távozott, hogy az Index.hu kutatási vezetőjeként dolgozzon tovább. Az Index.hu-val egészen 2003 szeptemberéig folytatódott az együttműködés, amely mellett számos egyéb kutatás tanácsadói/irányítói feladatit is ellátta. 2003 szeptembere óta a Ringier Kiadó kutatásait irányítja. 2004 óta az MLE Kutatási Bizottságának elnöke, 2006 óta a WAN (Nemzetközi Napilapszövetség) piaci információs hálózatásnak tagja, 2006 óta a FIPP (nemzetközi magazin kiadók szövetsége) kutatási bizottságának tagja. Megrendelő irányítója volt 2004-ben a nyomtatott sajtó kereskedelmi értékeit bemutató "Írás Megmarad" kutatásnak, 2006-ban az Unilever-AC Nielsen-TNS-Ringier közös sajtóhatékonysági kutatását vezette. 2007 januárjában - Magyarországon először - elkészítette a magyar médiapiac kilátásait taglaló "Magyar Médiapiac 2007" tanulmányát.

Neltz Tamás - Index, fejlesztő

Neltz Tamás

Tanulmányait a BME Villamosmérnöki és az ELTE Társadalomtudományi karán nem fejezte be, ezzel párhuzamosan szabadúszó webfejlesztőként végighaknizta a jelentősebb magyarországi portálokat, majd belekóstolt az újságírásba is. Jelenleg az Index munkatársa, a blog.hu mellett webes alkalmazások fejlesztésével és tervezésével foglalkozik. Szabadidejében sorozatokat néz és verseket ír a halálról.

Papp László - econet.hu Nyrt média üzletágának igazgatója

Papp László

Az econet.hu Nyrt 2004 végén alapított média üzletágának alapítója, jelenleg igazgatója. 1995-97 értékesítési manager FMCG területen (Pepsico). 1997-2000 személyzeti tanácsadó /fejvadász (IT szektorra specializálódva - a szükséges szakmai ismereteket a Gábor Dénes főiskolán szerzi meg). 2000-2001 Index.hu – értékesítési projekt manager. 2001-2003 tv2 online – online értékesítési és marketing manager. 2003-2004 Habostorta Kft– online értékesítési és marketing manager. Az econet media divizió induláskor meghatározott célkitűzése a közösségi tartalmak, szolgáltatások menedzselése, hasznosítása, melynek vezetőjeként napi feladatai közé tartozik az ügyfélkapcsolattartás és marketing kommunikáció mellett az üzletfejlesztés mely részben akvizíciós tevékenységet is jelent. Kedvenc ‘felfedezettjei’: freeblog.hu, szánalmas.hu, ultraweb.hu, jox.hu

Pécsi Ferenc - szerkesztő, online kommunikációs tanácsadó, médiablogger

Pécsi Ferenc

Fő érdeklődési területe a hagyományos média és az online média kölcsönhatása, illetve az internet hatása az üzleti kommunikációra. A '90-es évek közepétől szabadúszó újságíró, illetve a multimédiás kommunikációban rejlő üzleti lehetőségekkel foglalkozik. 1999-től – 2002-ig a DataNet Online főszerkesztője. 2000-től részt vesz a Dotkom Internet Consulting létrehozásában, majd annak vezetésében. 2003-2005. között a KFKI Csoport belső és külső online kommunikációjának felelőse.
2004-től írja az online médiával foglalkozó blogját, ami 2005-tól a hvg.hu kiadásában, Médiablog címen jelenik meg, Dotkommentár címen saját tanácsadói weboldalait működteti, társalapítója az új internetes lehetőségeket az üzleti világban népszerűsíteni kívánó BizBlog Fórumnak.

Román Balázs - Kreatív

Tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem kommunikáció szakán végezte, jelenleg a Pécsi Tudományegyetem MBA szakos hallgatója. 2006 áprilisa óta a Kreatív kommunikációs szaklap vezető szerkesztője. Ezt megelőzően is a Kreatívnál dolgozott a marketing, a média, a melléklet, a fókusztéma, majd a reklámrovat vezetőjeként. Az újságírás és szerkesztés mellett korábban dolgozott a lapkiadás üzleti oldalán: az IYP Group Budapest In Your Pocket angol nyelvű magazinnál 2000-től marketingesként, 2002-től pedig ügyvezetőként.

Sebestyén Anna - Tanácsadó, tanár, és blogger.

Sebestyén Anna

2006-ban elkészítette a hazai keresőmarketing szolgáltatás SWOT- analízisét, amely posztokra bontva olvasható a BizBigyó blogon. Keresőmarketing vezető tanácsadó az Arcanian Consultingnál (Arcus Group), Google AdWords Qualified Individual képesítéssel. Korábban szakképzési nemzetközi kapcsolattartóként, projektmenedzserként dolgozott (FVM), ezt megelőzően 10 évig angol tanár, fordító és tolmács (Portugáliában (Aguiar da Beira), és Magyarországon: Európai Nyelvek Stúdiója, Vakok Intézete, Dover Nyelviskola stb.). 2001-ben angol, 2002-ben magyar szakon végzett az ELTE-n. 2006-ban szerezte meg marketing- és reklámmenedzser képesítését. A keresőkultúra, valamint az integrált marketing kutatásával, fejlesztésével és publikálásával, munka mellett, hobbi szinten is foglalkozik.

Szabados Balázs - Fn.hu, főszerkesztő

Szabados Balázs

Az FN.hu főszerkesztője, korábban tartalomfejlesztési munkatársa, még korábban a lap gazdasági rovatának vezetője. Tartalomfejlesztőként a szájt 2 évvel ezelőtti megújításán, majd az FN mellékleteinek, szolgáltatásainak fejlesztésén (pl.: VOKS, Foci-vb) dolgozott kollégáival.

Szántó Gábor - Kirowski

Bodon Ildikó

Közgazdász végzettséggel 6 év vállalatfinanszírozás után, 2004-ben került sales manegerként a Kirowksihoz. Egykoron a www.szanalmas.hu közösségi blog tartalomfejlesztése fűződött hozzá. Kiemelten foglakozik a web üzleti modelljével, jelenleg egy új blogmotor kialakításán ügyködik.

Szenes Gábor - Pressonline Kft., ügyvezető

Szenes Gábor

1992-ben végzett a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen. Pályáját a Napi Gazdaság című napilapnál kezdte, újságíróként, majd a lap főmunkatársaként dolgozott, jelenleg a lapot kiadó társaság résztulajdonosa. 1997-ben részt vett az econet.hu Informatikai Rt. megalapításában, a társaságnál - munkavállalóként és tulajdonosként - 2003 végéig dolgozott. 2005 folyamán alapította meg az online PR és kommunikációs alkalmazások fejlesztésével és szolgáltatásával, valamint kommunikációs tanácsadással foglalkozó Pressonline Kft.-t.

Szeszlér Vera - Arcus Interactive Group - kommunikációs menedzser

Szeszlér Vera

Az interaktív ügynökségi csoport megalakulásától, 2005-től az Arcus Interactive Group kommunikációs menedzsere, az Interaktív Marketing (IMA) blog társszerzője. 2004-től dolgozik az Arcus Group egyik alapítójánál, a Mirai Interactive-nál, ahol a külső és belső kommunikáció mellett szövegírással is foglalkozott. Korábban kommunikációs, építészeti, és egyéb lapokban publikált (Kreatív Magazin, Octogon Architecture & Design, PR Herald, stb.), a ABN AMRO - Magyar Élet és Nyugdíjbiztosító Rt., illetve a Citibank call centerében dolgozott, a CEU (Közép-Európai Egyetem) program asszisztense volt, emellett wiw-es projektekben is közreműködött. Kommunikáció diplomát a Szegedi Tudományegyetem Budapest Média Intézetében, 2003-ban szerzett.

Szűcs László - A UPC Magyarország média- és sajtókapcsolati igazgatója.

Szűcs László

Az ELTE Bölcsésszettudományi karán végzett. A Lapkiadó Vállalat közönségkapcsolati részlegénél, majd tíz éven át a Magyar Hírlap és a Népszabadság újságírójaként dolgozott. A napilapok mellett folyóiratokban is rendszeresen foglalkozott a média- és reklámpiac valamint a távközlés aktuális eseményeivel, piaci változásaival, technikai-gazdasági fejlődésével, politikai vonatkozásaival, a médiapolitikai és szabályozási folyamatokkal. 2000-ben a Magyar Reklám Szövetség elnökségi tagjává választották és tagja volt az Európai Újságírók Szövetsége magyar tagozatának is. 2006 óta a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség alelnöke. A UPC Magyarország kommunikációs és PR feladatait 2001 óta irányítja igazgatóként.

Tóta W. Árpád – Index

Tóta W. Árpád

1977-ben született Budapesten. Angoltanár, de nem gyakorolja. Elsősorban médiakritikákat és egyéb publicisztikákat, valamint fegyverismertetőket ír az Indexnek, amelynek 2001-től munkatársa, majd főmunkatársa, emellett a Kreatívban műveli a civil reklámkritika műfaját. 2003-ban Pulitzer emlékdíjat, ugyanebben az évben Voltfolió médiadíjat kapott. 2006 november óta blogol. 1 gyermeke és 1 macskája van.

Weyer Balázs - Origó, főszerkesztő

Weyer Balázs

Kommunikáció-magyar szakon végzett ez ELTÉ-n. A Magyar Narancs, a Vasárnapi Hírek, az RTL Klub színeiben rovatvezetőként illetve felelős szerkesztőként dolgozott. Az [origo] egyik alapítója és 2000 óta főszerkesztője, a T-Online szerkesztett tartalmakért felelős vezetője. 1998 és 2001 között alelnöke a Közösségi Rádiók Világszövetségének, kuratóriumi tagja volt a Tilos Kulturális Alapítványnak, a Szabad Rádiók Magyarországi Szervezetének, választmányi tagja az Önszabályozó Reklémtestületnek. A Minőségi Újságírásért Alapítvány szakmai zsűrijének tagja. 2003 óta elnökségi tagja a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének.

Első nap / Második nap

Web 2.2 Symposium - 2007 február 28. - március 1.